Pisa Kulesi, İtalya’nın kuzeyindeki Pisa şehrinde Piazza dei Miracoli’de (İtalyanca kelime anlamı : Mucizeler Meydanı) yer alan ve 1063-1090 yıllarında yapılan şehir katedralinin 1173’te ana yapıdan ayrı olarak yapılmış çan kulesi olarak geçer.
56 metre yüksekliktem olan kule üst üste bindirilmiş yuvarlak 6 sütun dizisinden meydana gelmiştir. Üzerine 294 basamaklı bir merdivenle çıkılabilmektedir. En üstteki çanların yer aldığı 8. kat silindir şeklindedir
Pisa Kulesinin inşaası bittiği tarihten itibaren güneye doğru eğilme baş göstermiştir. Bunun sebebi temeldeki yumuşak zemindeki çökme olduğu anlaşılmıştır.Günümüz tarihinde, kulenin tepesinden güney yönünde aşağı sarkıtılan bir çekül 4,3 m açığa doğru inmektedir. Ancak yapının ağırlık merkezinin izdüşümü kendi temel dairesinin içinde kalmakta olduğundan dolayı kule devrilmemektedir. Kule her yıl 1 milimin onda yedisi kadar (100 yılda 0,7 cme karşılık gelir.) eğilmektedir. Kulenin şu andaki eğimi 5,5° civarındadır.
Kule, Pisa’nın gücünün ve zenginliğin sembolize etmek amacıyla Cenova ve Venedik’e rakip olarak inşa edilmiştir.
Galileo’nun, bütün cisimlerin aynı hızla ve aynı fizik kanununa uyarak düştüklerini farklı ağırlıklardaki 2 top güllesini bu kuleden aşağı bırakarak gözlemlediği iddiasında bulunulmuştur. Bilginin kaynağı Galileo’nun bir öğrencisi olduğu iddia edilse de bu iddia geniş çevrelerce bir efsane olarak kabul edilmektedir.
Kule 1990-2001 yılları arasında onarım için kapalı tutulmuştur.
Bulunduğu zemindeki çökme nedeniyle yıkılma aşamasına gelen İtalya’nın ünlü Pisa Kulesi, 20 milyon sterlin değerindeki bir projeyle kurtarıldı. Birkaç yıl içinde yıkılacağı uyarısında bulunulan kule, proje kapsamında yapılan 45 cm’lik bir düzleştirme çalışmasıyla kurtarıldı ve eski haline getirildi.
Tüm dünyanın ”Eğilen Kule” olarak bildiği İtalya’nın en ünlü sembollerinden Pisa Kulesi’yle ilgili geçen yıl yapılan bir araştırma şaşırtıcı bir sonucu ortaya çıkardı: Tarihi kule, son 20 yılda 4 santimetre düzleşmiş.
Pisa Kulesi 1990 yılında, yıkılabileceğinden korkulduğu için üzerine 800 yıldır tarihte ilk kez ziyaretçilere kapatıldı. O dönem kule 4,5 metre eğikti. Uzman Michele Jamiolkowski önderliğindeki bir uzman ekip 1993’ten 2001’e dek kuleyi sağlamlaştırmak için çalışmalarda bulundu.
Kuledeki eğilme yaklaşık 260 milyon dolar masrafla 45 santimetre doğrultuldu. 1173’te yapımına başlanan Ortaçağ Kulesi, 5 yıl kadar sonra günye doğru yan yatmaya başlamıştı.
Pisa Kulesi, Mucizeler Meydanı olarak bilinen Piazza dei Miracoli’de, aslında şehir katedralinin çan kulesi olarak yapılsa da ondan ayrı olarak, çok yıllar sonra 1173’te inşa edildi. Kulenin inşası 199 yıl sürmüştür.
Pisa Kulesi bulunduğu temelin yumuşak zeminindeki çökmeden dolayı eğilmiştir.
Her katı sütunlar üzerinde yükselen kulenin ilk katında 15, diğer 6 katında 30’ar sütun bulunmaktadır.
Kuzey tarafında 294 basamak bulunmaktadır. Güney tarafında ise 296 basamağı bulunan bu kule, 1987’den itibaren UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde bulunmaktadır.
İtalya’nın Pisa şehrinde bulunan bu kulenin etrafındaki katedral, anıt mezarlığı ve vaftizhane de UNESCO Listesi’nde yer alır.