Senegal’in Pembe Gölü: Roseba Gölü, Senegal’in başkenti Dokar’ın kuzey doğusunda kalmaktadır. Capvert yarımadasının kuzeyi boyunca uzanan Roseba Gölü, bünyesinde %40 oranında tuz bulundurmaktadır. Bu yüksek tuz oranından ve Roseba Gölü içerisinde yaşamını süredüren Dunaliella Salinas alglerinden dolayı Göl pembe renge bürünmüştür. Bundan dolayı Roseba Gölüne Senegal’in Pembe Gölü de denir.
Peki Roseba Gölü Neden Pembedir?
Algler(su yosunları) dünyanın her yerinde serin sularda yaşamını sürdürürler. Cins bir alg(su yosunu) türü olan Dunaliella Salinas algleri, sezonluk olarak yeşeren bir su yosunudur. İşte su yosunları(algler) serin suları sevmesinden dolayıdır ki, çoğunlukla yeşil renkte yeşermektedirler. Yanlız Roseba Gölü için bu geçerli değildir. Roseba Gölünde tuz oranı fazla olmasına ek olarak, aşırı güneş ışınına maruz kalması sebebiyle Dunaliella Salinas Algleri hücrelerini korumak maksadıyla bir pigment olan karotenoidi üreterek renklerini kırmızıya çevirmektedirler. Böylelikle Roseba gölünüde bir kızıllık kaplar. Bu kızıllıkta bu göle Senegal’in Pembe Gölü adının verilmesine sebep olmuştur.
bu eşsiz doğa harikası turistler içinde vazgeçilmez bir ziyaret noktası görevini görmektedir. Tuz yükünün yoğunluğun yüksek olmasından dolayı insan vücudu gölde batmamaktadır. Bu sebeple Turistler Roseba Gölünün keyfini çıkarmaktadır. bölgeye gelen turistlere eski model kamyonetler ile Senegal’in Pembe gölü etrafındaki kum tepeciklerinde safari yaptırılmaktadır. Roseba Gölün bundan dolayı Senegal’in önemli bir turizm merkezi konumundadır.
Roseba Gölü aynı zamanda yüzlerce Senegalliye de ekmek kapısı durumunda. En fazla 3m derinliğe sahip Gölde insanlar eski yöntemlerle gölde tuz çıkarmaktadırlar. Senegalli yerel halkın İnsan Vucüdunu batmadığı Roseba Gölünden eski yöntemler ile çıkardığı tuzları yerel pazarlarda satarak geçimlerini sağlamaktadırlar. Atlas Okyanus’unun hemen yanı başında yer alan Senegal’in Pembe Gölü Senegal’in başkenti Dakar’a 35 km uzaklıkta kalmaktadır.
Hergün yüzlerce turist ağırlayan Senegal’in Pembe Gölünden yılda yaklaşık 24 ton tuz çıkarılmaktadır. Sadece insan gücü kullanılarak çıkarılan tuzlar yerel pazarda satılarak geçim sağlanmaktadır. Erkeklerin el ile çıkardıkları tuzu kıyıya kadınlar taşımaktadır. Roseba Gölünde tuz toplanırken ki görüntü Senegal’in çok renki bir afrika ülkesi olduğu da aşikar gerçekliğini korumaktadır. Bu sebeple herhangi bir sebeple Afrika’ya seyahat etmek isteyen yolcularımızın Afrika’nın renki ülkesi Senegal’e gitmelerini tavsiye ederiz.
Senegal’e gitmek isteyen yolcularımızın Senegal’e giriş yapabilmeleri için gerekli olan Senegal Vizesini vizeyurdu.com un uzman vize danışmanları vasıtasıyla almalarını tavsiye ederiz