Havaların ısınınca açan çiçeklerle doğanın yeniden canlanması ve baharın gelişine dair bir mjde niteliğinde olan bu festival Hintlilere özgüdür.Baharın gelişini kutladıkları bu geleneksel festivalin adı Holi Festivali; diğer adıyla Renklerin Festivali’dir.
Festival adından da anlaşılacağı gibi çok renkli görüntülere sahne olmaktadır. Hintliler önce yüzlerine rengarenk toprak boyalarını sürüyorlar daha sonrasından ise birbirlerinin vucutlarına bu boyalardan atıyorlar. İnsanlar üzerinlerine dökülen ve çevreye saçılan bu boyalarla baharın gelişi ve doğanın canlanmasını simgelemiş oluyorlar.
Festivalin tarihi, efsanelere ve mitolojilere dayanmaktadır.Hint mitolojisindeki iyinin kötüye karşı zaferini simgeleyen kendini kardeşi için feda eden Holika’dan esinlenilerek Holi adı verilen bu festival, her yıl baharın gelişinde tam dolunay zamanında kutlanır. Özellikle Holika’nın kardeşini kurtarmak için yanmayan şalını yanarak ölmesin diye kardeşine verişinin üzerine yanarak kül hâline geldiği sahne, her yıl efsaneyi yaşatmak geleneksel olarak gerçekleştirilmektedir. Festivalin başlamasından önce insanlar yakılacak büyük ateş için odun ve tahta toplamaya başlarlar.
Yine bu ateşte bir kukla, şeytana edilen küfürler eşliğinde büyük ateşte yakılır ve ardından topluluktan “Holi – hai !” sesleri yükselir. Holi Festivalinin son gününde insanlar, yakılan bu devasa ateşten bir parça alıp evlerine götürürler. Bunu yapma sebepleri götürdükleri bu ateş ile evlerinin ve bedenlerinin kötülüklerinden korunduğuna inanmalarıdır
Festival 2 gündür. Son günü, renklerin günüdür. Günler önceden marketler ve sokaklar, farklı renk boyalarla dolar. Bu günlerde hemen hemen her rengi sokaklarda görmeniz mümkündür. Bu şekilde insanlar he enerji dolar hem de günler öncesinden festivale hazırlanmış olur..
Bu hazırlık sürecinde herkes hep bu boyaları kullanmaz. Bazıları boyaları kendi elde etmek adına birtakım bitkilerden yararlanırlar.Bu bitkiler tesu ve palash adı verilen bitkilerdir.Hangi çeşit boya kullanılırsa kullanılsın tercihler çok önemli değildir. Önemli olan eğlenmek ve baharın gelişini kutlamaktır .İnsanlar şarkılar söyleyerek danslar ederek birbirilerine boya fırlatarak he eğlenirler hem de baharın gelişini kutlayarak baharın tüm renklerine sokaklara ve insanlara taşırlar.
Festivalde her renk kendine göre anlam bir içerir:
Kırmızı: Masumiyeti temsil eder.
Yeşil: Canlılık, enerji anlamını taşır.
Mavİ: Sakinlik ve ağrıbaşlılığı temsil eder.
Sarı: Dindarlıktır.
Festivalde diğer bir eğlenceli gelenek ise kaymak kabını kırma geleneğidir. Bu gelenek, daha çok Maharashta ve Gujarat şehirlerinde kutlanır. Burada bir kaymak kabı sokakta yüksekte asılı şekilde durur. Kadınlar bir yandan Holi halk şarkıları söylerken diğer yandan da ellerindeki suları erkeklere doğru sıçratırlar. Bu sırada erkeklerden oluşan büyük bir insan piramidinin en tepesindeki kişi başıyla kabı devirmeye çalışır.
Hindistandaki bu geleneksel festivali görmeye ne dersiniz. Hindistan Vizesi almak için ilgili sayfaya lütfen tıklayınız